Voor een ander

Burendag maar dan een tikkeltje anders. Vandaag hebben we een bijzondere dag waarop een nieuw initiatief wordt opgestart in ons dorp, waarbij iets gedaan wordt voor een ander of voor de buurt. Ondanks een hele korte voorbereidingstijd wordt het een mooie dag met veel positiviteit. Samen met een aantal andere mensen zit ik in de organisatie en ik ben er trots op dat er zoveel (vrijwilligerswerk) mogelijk is.

Later bij de afterparty blijkt echter dat deze dag een keerzijde heeft. Iemand kon het leven niet meer aan en wilde daarom niet verder. Waar je je ‘s ochtends nog samen krachtig waant, voel je je ‘s middags ineens samen machteloos.

Wat je ook doet, het lijken ineens hele kleine druppels op een gloeiende plaat, die geen verschil maken.
Toch weten we uit ervaring ook dat heel veel druppels samen een flinke bui kunnen opleveren, die die spreekwoordelijke gloeiende plaat toch echt kunnen afkoelen. We hebben elkaar daarvoor alleen wel heel erg nodig! Want dat lukt alleen samen!

Elke dag leven!? Ja, en elke dag ook ‘samen’leven! Niet alleen in je eigen gezinsverband, maar juist ook om je heen kijkend naar anderen die het ‘samenleven met iemand’ als gemis ervaren!

Werken

Gewoon aan ‘t werk in huis. Even een weekend zonder ‘verplichtingen’, behalve diegene die ik mezelf op leg. Omdat we geen huis- en tuinhulp meer hebben, doen we weer alles zelf. Daarvoor heb ik een schema gemaakt. Idee erachter is dat bepaalde dingen dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal of per jaar gedaan moeten worden. Elke dag ploppen er zo, digitaal, een aantal klusjes/klussen op m’n scherm die gedaan moeten worden. Grotere klussen zijn onderverdeeld (bijv. kastjes schoonmaken/opruimen). Maar alles in en rond huis, komt in ieder geval 1x per jaar aan bod en veel dingen (indien nodig) vaker.

Doel van dit alles is dat ik als het werk klaar is met een gerust hart wat anders kan gaan doen en niet als een poetsmuts of tuinkabouter door blijf gaan. Vandaag begon ik lekker buiten met een heerlijk temperatuurtje. Helaas zie ik halverwege dat de lijst (weer) niet af komt. Ondertussen blijkt dat de kids binnen de boel op de kop te hebben gezet en waar ik het al dan niet zelf opruim ontstaat tegelijk op een andere plek opnieuw rommel…. Ik ben even bepaald niet de gezellige mama die me met dat hele lijstjes gedoe voor ogen stond. Pfff wat is het toch lastig om theorie goed uitgevoerd te krijgen in de praktijk.

Ik doe gelijk een oproep per mail de deur uit en schakel de hulptroepen in voor volgende week (ruilhandelgroep). Een fantastisch ruilsysteem! Ik zal dat lijstje onder controle krijgen! Want controle daar wordt ik blij van… Oeps daar ga ik weer…

Als ik later tegen de kinderen sorry zeg voor de uitval en probeer uit te leggen dat er in een groot huis met dito tuin nu eenmaal veel gedaan moet worden, wordt de vraag gesteld waarom we dan niet in een kleiner huis wonen. Tja soms is kinderlogica best heel logisch!

Aandacht

Soms maak ik de fout van teveel aandacht. Zoals vandaag. Het is woensdagmiddag en er komt iemand spelen bij de jongste. De vorige keer ging het al niet lekker. Ik dacht toen nog dat het te maken had met het leeftijdsverschil.

Mentaal heb ik me al enigszins voorbereid (ook niet handig ivm self fullfilling prophecy). Het eten gaat lekker, al merk ik daar al dat het gedrag anders is dan anders (eet veel meer dan normaal).

Dan het spelen… of liever gezegd, het niet-spelen, maar de ander juist klieren. Ik grijp in en daar wordt het ook niet beter van. Ik begrijp het niet, want hoewel ze met (bekende) kinderen prima kan spelen, lijkt het met minder bekende kinderen toch lastiger te zijn.

Ik lees even snel wat tips door op internet en zie dat ik al een paar ‘regels’ overtreed. Dus ik breng ze papier en kleurpotloden en laat het maar even op z’n beloop.

Ze tolereren elkaar, maar echt gezellig is het eerst nog niet. Gelukkig, het is ook bijna half 4. Volgende keer beter.

 

CV

Voor het binnenhalen van een klus moest vandaag een CV gemaakt worden. Ik hou eerlijk gezegd niet van dat opgepoetste gedoe en volgens mij werkt het ook niet.

Misschien hou ik er ook niet van omdat ik het idee heb dat ik nog niet zoveel heb gedaan of kan, of ik word geïmponeerd door de CV van iemand anders.

Maar nu de CV bijna klaar is en ik het lijstje zo bekijk dan ben ik in ieder geval zelf al onder de indruk. Hopelijk geldt dat straks ook voor de ontvanger! Het is dus goed voor je gevoel van eigenwaarde om eens met zo’n bril naar je eigen carrière te kijken.

En toch… het meest trots ben ik op dat wat niet op de CV staat. Het doorzettingsvermogen dat nodig was, het gezin dat achter me staat en vele andere dingen, die zoveel belangrijker zijn dan een job of nieuwe klus.

Yoga: daag jezelf en je lijf uit!

Vandaag een uurtje poweryoga gedaan en hoewel ik dat al vaker heb gedaan ging het vandaag toch net even wat lekkerder. Hoe dat kan? Geen idee, misschien omdat ik meer echte aandacht had? In ieder geval is het gewoon genieten van de oefeningen, je lijf, je ademhaling met al z’n mogelijkheden en tekortkomingen. En als je krakende en stijve lijf dan langzaam maar zeker in de gewenste positie komt, YES!

yoga-2[1]

Deze Yoga pose kwam ik via Google tegen, de tekst ernaast vind ik minstens zo mooi mede door de tegenstellingen die erin genoemd worden.

Yoga is a way to overcome: (Yoga is een manier om te overwinnen:)

  • evil by good, (het slechte door het goede)
  • sorrow by joy, (verdriet door vreugde)
  • cruelty by kindness, (wreedheid door vriendelijkheid)
  • ingnorance by wisdom (onwetendheid door kennis/wijsheid)

Yoga brengt je verder!